Aligoté – vad är grejen?

Vad är egentligen Aligoté för druva? Och vad är grejen? Vi benar ut varför denna trendande sort fajtas med ett befläckat förflutet, och varför det är fyndvarning på gång om man vet vad man ska leta efter!
Såvitt är känt odlas Aligoté i Bourgogne åtminstone sedan 1600-talet. I likhet med Chardonnay har Aligoté sitt ursprung i den blå Pinot Noir och den gröna Gouais Blanc. Två syskon från Bourgogne alltså. 

Men medan syskonen Chardonnay och Aligoté genom åren följt varandra i hemvisten Bourgogne, har Chardonnay blivit mer känd ute i världen. Det finns många skäl till detta. Druvan är lätt att odla och kan användas för många olika typer av viner, dessutom finns det flera varianter, kloner, av den och den lämpar sig väl för lagring på ekfat.

Med Aligoté förhåller det sig lite annorlunda. Sorten hyllas förvisso för sin läckra och tilltalande fräschör och sin anpassningsförmåga i vingården, men den har inte sitt syskons breda register och är mindre lämpad för lagring på ekfat. Det har gjort att den inte nått samma höjder. I alla fall när vi talar om vad vi kan kalla ”allmän kännedom”. Talar vi istället med odlarna i Bourgogne kan det låta annorlunda. Här hyllas druvan för sin förmåga att ge de där läskande och lättdruckna vitvinerna.

En av dem som gått i bräschen för druvan är Aubert de Villaine på Romanée Conti – gården som gör världens mest eftertraktade, och dyraste, viner. Och så mycket mer stöd behöver väl inte druvan för att den ska tas på största allvar.

Trots den lokala uppskattningen och uppbackningen (och dessutom med ett enormt intresse bland dagens unga vinnördar) är priset på Aligoté fortsatt överkomligt. Hur länge det kommer vara är svårt att svara på. Å andra sidan finns det inget skäl att ta ut morgondagens sorger i förväg. Så passa på att njuta din Aligoté till de relativt sett låga priser den betingar idag!

Druvprofil Aligoté

Växer främst i Bourgogne, men enstaka odlingar kan också hittas i bl.a. Schweiz, Ukraina, Rumänien, Canada och USA.

Ger friska, stilla vita viner eller bubblig crémant. Sämre skördkvalitet blir ibland till Kir.

Generellt passar aligotévinerna till skaldjur, lättare fiskrätter och sallader.

Doft av lindblommor, akacia, grönt äpple, citrus, hasselnöt och persika. Läskande fräschör och ett lätt inslag av sälta.

Kräver sin vinmakare

Något beroende på klonen är Aligoté en relativt högavkastande sort – så det gäller att hålla den i schack om resultatet ska bli förstklassigt. Detta är något många slarvat med genom åren, då de hellre satsat på kvantitet än kvalitet. Inte minst har det varit populärt att blanda enkelt aligotévin med crème de cassis till stilla kir. Till del har det legat sorten i fatet och besudlat dess rykte. De välgjorda vinerna har hela tiden funnits men snabbt köpts upp av konnässörer. Det är först nu som Bourgogne Aligoté blivit mer känt för gemene vinköpare.

Vinerna brukar utmärkas av en doft av lindblommor, akacia, grönt äpple, citrus och kanske också hasselnöt och persika; smaken utmärks normalt av en läskande fräschör och ett lätt inslag av sälta och jod och bra längd.

Generellt passar aligotévinerna till skaldjur, lättare fiskrätter och sallader. Är vinerna välgjorda och odlade vid kontrollerade skördeuttag går de utmärkt att lagra.

 

Anekdoter
  • Domaine Ponsot gör en Morey-Saint-Denis 1er Cru ”Clos des Monts Luisants” på 100% aligoté.
  • Fram till vinlusens härjningar odlades aligoté och chardonnay sida vid sida i flera grand cru-lägen som Corton-Charlemagne och Montrachet.
  • Det var inte minst tack vare stödet från Pamela och Aubert de Villaine på Domaine Romanen Conti som Bouzeron (Côte Chalonnaise) 1997 fick status som AOP Bourgogne för ett vin uteslutande gjort på aligoté (annars används aligoté vanligen i ”Bourgogne Aligoté”).
  • Utanför Bourgogne odlas aligoté på ett fåtal ställen i Frankrike samt bland annat i Schweiz, Ukraina, Rumänien, Canada och USA.

Vitt129kr

Clotilde Davenne Aligoté

Ett bra exempel att testa

Är det någon som kan hantera och lyfta fram det bästa hos Aligoté är det Clotilde Davenne, kanske mest känd för hennes omåttligt populära mousserande crémant. 

Blir man nyfiken på hur Aligoté ter sig i ett riktigt bra utförande kan vi varmt rekommendera Clotilde Davenne Aligoté.