
Möt Gardo & Morris, en Nyzeeländsk-Svensk fullträff!
Med en fot i Sverige, och den andra i Nya Zeeland har Gardo & Morris en unik position i att kunna erbjuda det bästa av Nyzeeländska viner, men till ett svenskt pris!
Häng med när vi dyker ner i Gardo Morris och plockar fram våra vinfavoriter och deras perfekta recept-matchningar för en middagsbjudning med lite extra flärd!
En trio som sitter som ett smäck till helgfirandet

Gardo & Morris Sauvignon Blanc Brut, 129kr
Ett friskt & fruktigt bubbel som går utanför ramarna med spännande inslag av passionsfrukt, fläder och kiwi!

Gardo & Morris Organic Sauvignon Blanc, 129kr
Precis som en riktigt prisvärd sauvignon blanc från Marlborough ska smaka med krusbärsblad, passionsfrukt, lime/citrustoner och vita vinbär.

Gardo & Morris Pinot Noir, 129kr
Rent och elegant är ledorden i den här pinot noiren. Stiltypisk från området men med en prislapp som skriker fynd!
Finns på de flesta Systembolagsbutikerna.
Gardo & Morris – en kärlekshistoria över kontinenter
Söker man efter kvalitativa, eleganta och ursprungstypiska viner från Nya Zeeland, dessutom till ett riktigt bra pris, då hittar man med största sannolikhet vad man söker efter hos Gardo & Morris.
Handplockade vingårdar och områden har varit framgångsreceptet för vinmakaren Ben Morris som redan tidigt på 2000-talet specialiserade sig inom ekologisk vinproduktion. Här har stoltheten till landet tillsammans med hantverket av de stiltypiska vinerna Nya Zeeland erbjuder varit ledorden sedan starten.
Ben & Frida med familj utgör familjeföretaget Gardo & Morris.
Gardo & Morris har det senaste decenniet varit en självklar producent på hyllorna, men historien börjar långt tidigare än så. När Frida Gårdö studerade på Nya Zeeland träffade hon den aspirerande vinmakaren Ben Morris. Efter flera år fram och tillbaka mellan de två länderna bestämde de sig för att starta och etablera vad som idag är ett välrenommerat varumärke som levererar högkvalitativa viner i en stiltypisk stil från Marlborough – och den svenska kopplingen ger faktiskt en unik fördel, tack vare närheten till- och kunskapen om den svenska marknaden kan man kan göra det till ett riktigt bra pris.
Tre favoriter från Gardo & Morris
Med magiska receptmatchningar som förgyller vilket helgfirande som helst!

Gardo & Morris Sauvignon Blanc Brut
Vissa dagar mer än andra så vill man skåla i bubbel och här snackar vi om något riktigt annorlunda, men på det allra bästa sättet.
Bubblor av sauvignon blanc hör inte till vanligheterna. Gillar du pärlande vin får du här ett riktigt kul alternativ som inte bara passar sauvignon blanc-drickarna, utan alla som gillar en flaska med krispiga bubblor. Friskt, fruktigt och med tydliga toner av passionsfrukt, fläder och kiwi med perfekt kittlande bubblor. Här används charmatmetoden vilket innebär att jäsningen sker i en trycktank. Vinet får sedan vila med jästfällningen som ofta ger en typisk karaktär av brioche och kola, innan det filtreras och buteljeras. Att göra mousserande vin av en druva som är så aromatisk och karaktäristiskt som sauvignon blanc är kanske vågat, men resultatet är riktigt lyckosamt.
Hur serveras det då? Välkylt och med vännerna på plats såklart. Tillsammans med förrätter i alla dess former, till tilltugget, till den lite syrliga, fruktiga efterrätten eller till den nyfångade fisken. Ett mångsidigt och nytänkande bubbel till ett oslagbart pris på 129 kr.
Matcha med:
En samling tilltugg ihop med ett kallt glas bubbel slår aldrig fel – det är helt enkelt det perfekta sättet att välkomna gäster eller sätta en lyxig prägel inför kvällen på. Här kommer tre förslag på delikata och vackra aptitretare som matchar Gardo & Morris Sauvignon Blanc Brut perfekt!
- Tunnbrödkex med varmrökt lax/rökt tofu, lime och grönt äpple
- Bresaolakorgar med tryffel och tapenade
- Rödbetschips med chèvrekräm och valnötter


Matcha med:
En samling tilltugg ihop med ett kallt glas bubbel slår aldrig fel – det är helt enkelt det perfekta sättet att välkomna gäster eller sätta en lyxig prägel inför kvällen på. Här kommer tre förslag på delikata och vackra aptitretare som matchar Gardo & Morris Sauvignon Blanc Brut perfekt!
- Tunnbrödkex med varmrökt lax/rökt tofu, lime och grönt äpple
- Bresaolakorgar med tryffel och tapenade
- Rödbetschips med chèvrekräm och valnötter

Gardo & Morris Organic Sauvignon Blanc
En riktigt bra ekologisk sauvignon blanc till ett riktigt bra pris. Mer Nya Zeeland än såhär kan det inte bli.
Här har vi ett ekologiskt vin som bjuder på balanserade toner och aromer som alla är typiska för en sauvignon blanc, framförallt när den kommer från Nya Zeeland. Druvorna som plockats från flera vingårdsområden och lägen har tydliga smaker av de klassiska krusbärsbladen, passionsfrukt, limeiga citrustoner och vita vinbär. Här ger de olika jordmånerna sin tydliga karaktär vilket bidrar till att vinet får en stor komplexitet. Rättfram, tydlig och precis sådär som en riktigt prisvärd sauvignon blanc från Marlborough ska smaka. 126 kronor för denna kan inte klassas som något annat än kap.
En perfekt matchning? Fisk och skaldjur såklart men till middagsbjudningen föreslår vi en ceviche på halstrad kammussla, avokado, mango och en lagom mängd färsk chili, toppat med en rejäl skvätt limesaft som möter upp syran i vinet alldeles utmärkt.
Matcha med:
En lätt och fräsch förrätt som med fördel kan förberedas i god tid innan gästerna anländer. Här möter hettan, den tropiska frukten och den friska syran smaknycklarna i vinet för en komplex och harmonisk smakupplevelse.
- Pilgrimsceviche med mango, chili och koriander


Matcha med:
En lätt och fräsch förrätt som med fördel kan förberedas i god tid innan gästerna anländer. Här möter hettan, den tropiska frukten och den friska syran smaknycklarna i vinet för en komplex och harmonisk smakupplevelse.
- Pilgrimsceviche med mango, chili och koriander

Gardo & Morris Pinot Noir
Ung frukt och schysst syra i ett elegant utförande. Helt enkelt en pinot noir som genomgående andas Nya Zeeland.
Rent och elegant är ledorden i den här pinot noiren. Stiltypisk från området men med en prislapp som skriker fynd. I smaken hittar vi unga pigga bär där framförallt soldränkta jordgubbar och skogshallon tar plats. Den rödbäriga syran från det svala klimatet bär upp vinet och möter tonerna av körsbär, choklad och en lätt kryddighet från vitpeppar. Här balanserar vinet perfekt mellan simpel elegans och mumsig lätthet. Den serveras bäst i stora kupor, lätt kylt, både till en större fredagsmiddag och som för sig själv till det enklare tilltugget. Finns även på halvflaska.
Vi föreslår vildand (eller majskyckling för den som inte hittar and i butiken) med säsongens bästa tillbehör och en egengjord rödvinssås. Det kommer garanterat att göra succé!
Matcha med:
Dags för paradrätten! Här får den finstämda och elegant bäriga mumsigheten möta mängder av umami i det bästa av säsongens svenska råvaror. Kan det kanske vara en liten homage till Gardo & Morris historia?
- Vildandbröst med trattkantareller, brysselkål, rotselleripuré och timjansdoftande rödvinssås


Matcha med:
Dags för paradrätten! Här får den finstämda och elegant bäriga mumsigheten möta mängder av umami i det bästa av säsongens svenska råvaror. Kan det kanske vara en liten homage till Gardo & Morris historia?
- Vildandbröst med trattkantareller, brysselkål, rotselleripuré och timjansdoftande rödvinssås